Matolcsy György, a jegybank elnöke keményen nekiment a kormány gazdaságpolitikájának.

 




Délelőtt 10 órakor kezdődött a parlamentben a gazdasági bizottság aktuális ülése, aminek első napirendi pontja a Magyar Nemzeti Bank 2021. évről szóló üzleti jelentése és beszámolója. Ezt Matolcsy György, a jegybank elnöke vezette elő és “szokatlan őszinteséggel” bírálta a kormány gazdaságpolitikáját az rtl.hu tudósítása szerint.– Szembe kell néznünk azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van – mondta az MNB elnöke a parlamentben.

 





Tordai Bence, a Párbeszéd Magyarországért képviselője a Facebookon idézett Matolcsy beszédéből, aki többek között azt is mondta, hogy „Magyarország válságközeli helyzetben van”, „a világ negyedik-ötödik legsérülékenyebb országa”, az EU-ban „hátulról a 4. termelékenységi szint”.

Tordai bejegyzése szerint Matolcsy azt is mondta, hogy Magyarországon „a második legmagasabb az ikerdeficit Románia után; jövőre a legmagasabb lesz az infláció, 15-18%”. Matolcsy azzal bírálta a kormányt, hogy az infláció nem „szankciós” vagy „háborús”, mert 2021 nyarától szökött fel az energiaárak emelkedése miatt.

A jegybankelnök arról is beszélt, hogy “bajban vagyunk, sok szempontból a saját döntéseink miatt vagyunk bajban”. Megbomlott a jegybank és a kormány gazdaságpolitikája közötti összhang. Úgy fogalmazott „2010 után nem hoztuk meg a jó döntéseket”, 2021 után viszont rossz döntéseket hozott a kormány.




Matolcsy azt mondta, „helytelen a kormány válságkezelési stratégiája”, „az ársapkák 3-4%-os inflációs többletet okoznak, azonnal ki kell vezetni ezeket”, „Magyarország az egyetlen ország, amely több benzint és gázolajat fogyaszt, mint az energiaválság előtt”.

Vajda Zoltán ellenzéki parlamenti képviselő igazságbeszédként értékelte a jegybankelnök beszédét, a fideszes bizottsági tagok pedig döbbenten hallgatták a mondandóját.

Matolcsy kritikája miatt hétfőn tartott online sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke az őszödi beszédhez mérhető súlyú kitárulkozásnak nevezte azt.