Egyre nehezebben jutnak hatósági áras üzemanyaghoz a magyar autósok, miközben péntek este számos benzinkútnál alakultak ki hosszú sorok, miután álhír kezdett el terjedni a hatósági ár megszüntetéséről.

Az egész országban terjedni kezdett az az álhír, hogy a kormány éjfélkor megszüntetheti az ársapkákat. Ez azonban nem volt igaz.





 

Az árstop él és virul, a MOL pedig ma csak annyit kommunikált, minden kollégájuk az ország ellátásán dolgozik.

Pénteken este sorban érkeztek az autók a budapesti és környékbeli benzinkutakhoz. Számos töltőállomáson is kisebb-nagyobb sorok vártak a tankolásra, mert délután többfelé az az álhír terjedt el, hogy a kormány éjféltől eltörölheti az üzemanyagokra vonatkozó árkorlátozást. Ez azonban nem volt igaz.




Az ársapkát legutóbb december 31-ig hosszabbította meg a kormány, ugyanakkor megtévesztő lehetett, hogy Gulyás Gergely miniszter a héten úgy fogalmazott, „most valóban aggasztó hírek vannak”, a kormány nevében a MOL-tól várt egyértelmű választ arra, hogy tudják-e garantálni az ország ellátását.

Ha a MOL erre képes, akkor nem kell változtatni. De ha olyan körülmények állnak be, beleértve a december 5-én hatályba lépő szankciókat is, hogy nincs elegendő benzin és gázolaj, akkor kell lépni – mondta a miniszter.

Az energiacéget erről ma hiába kérdezte az RTL.hu Hiradója. Annyit írtak, hogy az üzemanyagszállító autóik folyamatosan úton vannak, minden kollégájuk az ország ellátásán dolgozik, és csúcsra járatják a logisztikai kapacitásukat.

A december 5-én életbe lépő brüsszeli olajszankciók már most megnehezítik Magyarország kőolajellátását is – kommentálta a helyzetet az Agrárminisztérium, bár azt is megemlítették, hogy Szijjártó Péter szombat esti bejelentése szerint a hétfőn életbe lépő uniós szankciók alól mentességet kapott Magyarország. Februártól viszont az orosz olajból készült üzemanyagokkal az országok között sem lehet kereskedni. Ez már a MOL-t is érinti majd, mert több országban is van finomítója.

 

 

Az ellátást a politikai okból bevezetett ársapkák nehezítik, mert ilyen alacsony áron a MOL-on kívül nem ad el senki üzemanyagot a magyar kutaknak – mondta Holoda Attila energetikai szakértő, aki szerint már régen ki kellett volna vezetni az árkorlátozást.