Benyújtották a törvényjavaslatot, amelynek értelmében fontos változások jönnének a szabadságolások terén, ami sokak életére nagy hatással lesz majd.

A törvényjavaslat várhatóan valamikor december elején kerülhet a parlament elé. A javaslat tartalmazza, hogy az apanapok száma duplájára növekedhessen, ami két hónapon belül 10 alkalmat jelent majd, míg a gyerek 3 éves koráig 44 nap szülői szabadság jár majd.




Azok, akik hozzátartózójukat ápolják, vagy olyan személlyel élnek egy háztartásban, aki súlyos egészségügyi okból gondozásra szorul, legfeljebb 5 munkanapra mentesítést kaphat a munkavégzés alól.





A kisgyermekes szülőkre is gondol a törvényjavaslat, az ő esetükben ugyanis a gyerek 8 éves koráig kérhetik majd a munkavégzési hely és rend módosítását, vagyis a távmunka vagy részmunkaidőben való foglalkoztatásukat.



A közlemény szerint a változtatás időpontját is megjelölő, indoklással ellátott, írásos kérelmükre a munkáltató köteles 15 napon belül szintén írásban válaszolni, írja a cikk.

Az MTI közleményéből derül ki továbbá, hogy a munkáltatóknak a foglalkoztatás feltételeit tartalmazó tájékoztatót már 7 napon belül át kell adniuk, ez az idő jelenleg 15 napot jelent.