donaldsuderlandacd12a

A ​Hosszú betegség után elhunyt a ​"Az éhezők viadala" és a ​"Ne nézz hátra!" című filmek sztárja, Donald Sutherland. 88 éves volt.

Fiatalabb fia, a szintén színész Kiefer Sutherland egy közleményben jelentette be apja halálhírét.

"Mély fájdalommal tudatom, hogy édesapám, Donald Sutherland elhunyt. Személyes véleményem szerint a filmtörténelem egyik legfontosabb színésze volt" - mondta.

"Soha nem riadt vissza egy szereptől, legyen az jó, rossz vagy csúnya. Szerette, amit csinált, és csinálta, amit szeretett, ennél többet nem is kívánhat az ember. Jól élt életet."

A hír hallatán azonnal elárasztották Donald Sutherlandt támogató üzenetekkel és tisztelgésekkel.

Cary Elwes színész az Instagramon "összetörtnek" nevezte magát.

"Megszakad a szívünk érted" - írta Kiefernek szóló kommentárjában. "Annyira hálásak vagyunk, hogy ismerhettük és együtt dolgozhattunk vele. Szeretettel gondolunk rád."

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök Sutherland haláláról beszélt egy sajtótájékoztatón Westville-ben, Új-Skóciában, felidézve, hogy "mélységesen, mélységesen sztárstruck" volt, amikor először találkozott Sutherlanddel.

"Gondolataim Kiefert és az egész Sutherland családot kísérik, valamint minden kanadai polgárt, akiket kétségtelenül megbánt ez a hír, ahogyan engem is most" - mondta.

"Ő egy erős karakterrel rendelkező ember volt, ragyogóan művelte a mesterségét, és igazán, igazán nagyszerű kanadai művész volt" - tette hozzá.

Ron Howard, aki Sutherlandt rendezte az 1991-es "Tűzpróba" című akciófilmben, a korábban Twitter néven ismert X platformon osztotta meg tiszteletét Sutherland iránt.

"Minden idők egyik legintelligensebb, legérdekesebb és leglenyűgözőbb filmművésze" - írta. "Hihetetlenül széles skálával, kreatív bátorsággal és elkötelezettséggel szolgált a történetnek és a közönségnek kiváló minőségben."

Sutherland majdnem 200 filmet tudhatott maga mögött, többek között olyan alkotásokat, mint a "Piszkos tizenkettő", a "MASH" és a "Klute".

A kanadai New Brunswickban született Sutherland rádióhíradós riporterként kezdte pályafutását, mielőtt 1957-ben Kanadát elhagyva Londonba utazott. Ott a Londoni Zeneművészeti és Drámai Akadémián tanult.

Ezután kisebb szerepeket vállalt brit filmekben és televíziós sorozatokban.

Legkorábbi szerepei katonai témájú filmekben voltak. Főszerepet játszott az 1967-es II. világháborús akciófilmben, a "Piszkos tizenkettő"-ben, valamint az 1970-es, koreai háborús filmvígjátékban, a "MASH"-ben, mely orvosokról szól.

Szembetűnő kisugárzásának köszönhetően egy másik háborús filmben is szerepet kapott, a találó nevű Oddball őrmestert alakította a "Kelly hősei" című filmben.

Alakítása 1971-ben az "Egy szajna nő" című filmben visszafogottabb volt, ahol egy eltűnt személy után nyomozó detektívet játszott, akinek munkáját egy jól fizetett call girl segíti.

Jane Fonda volt Sutherland partnere Alan J. Pakula filmjében, és a szerepéért Oscart nyert.

Két évig randiztak Fondával, mielőtt a pár szakított.