13294517 052323 cc gettyImages tina turner 2009 img
83 éves korában meghalt Tina Turner tizenkétszeres Grammy-díjas és többszörös Golden Globe-díjas énekesnő, színésznő – közölte az énekes szóvivője.

Tina Turner, a rock 'n' roll királynője, aki a nyolcvanas években vált az egyik legnagyobb sztárrá, 83 éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt – közölte publicistája a PA hírügynökséggel.




AZ ELMÚLT ÉVEKBEN A LEGENDÁS ÉNEKESNŐ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTA MEGROMLOTT, 2016-BAN BÉLRÁKOT DIAGNOSZTIZÁLTAK NÁLA, 2017-BEN PEDIG VESEÁTÜLTETÉSEN ESETT ÁT.





Több mint 50 éve tartó karrierje során Tina Turner számos díjat gyűjtött be, és beválasztották a műfaj halhatatlanjai közé.

Mick Jagger egy korábbi interjúban bevallotta, hogy színpadi személyiségéhez Tina Turner energikus előadásaiból merített ihletet.

Miután két évtizedig együtt dolgozott bántalmazó férjével, Ike Turnerrel, az amerikai származású svájci énekesnő-színésznő szólókarrierbe kezdett. A nehéz kezdet után a Private Dancer című albumával a nyolcvanas évek egyik meghatározó popikonjává vált.




Életét három memoár, egy életrajzi film, egy zenés musical és 2021-ben a Tina című dokumentumfilm örökítette meg.

Nehéz gyerekkora volt

Tina Turner 1939. november 26-án, Anna Mae Bullock néven született, a Tennessee állambeli Nutbushban nőtt fel.

A Tennessee-ből származó kislány szülei gyapotot szedtek. A családi viták állandók voltak, az énekesnő édesanyja pedig beleunt a harcba: egy napon fogta magát, és ott hagyta a családját. Az apja követte felesége példáját, a gyerekek pedig a rokonoknál ragadtak.

Tina Turner gyerekként a kisváros templomi kórusában énekelt, tinédzserként pedig beverekedte magát Ike St Louis-i zenekarába: a fiatal lány mindenkit lenyűgözött, amikor előadta BB King You Know I Love You című dalát.

Erőszakban nőtt fel

Miután kiderült a tehetsége, Ike a Tina Turner nevet adta neki. A férfi hamar bántalmazóvá vált: egy alkalommal meg is ütötte az énekesnőt.

Tina című dokumentumfilm előtérbe helyezi a mentális és fizikai bántalmazásokat, amelyek meghatározták az énekesnő Ike Turnerrel való 16 éves kapcsolatát és házasságát. 

Erőszakban nőttem fel. Nem lehet máshogy fogalmazni

– vallotta be az énekesnő.

Egy csapásra híressé vált

Tina Turner 1960 júliusában debütált az A Fool in Love című kislemezzel, amely azonnal ismertté tette a nevét az Egyesült Államokban. De igazán a koncertek voltak azok, amelyek meghozták a hírnevet számára.

A 60-as évek második felében a duó nagyon keresett lett; a Rolling Stones előzenekara volt az Egyesült Királyságban, majd később az Egyesült Államokban, és olyan sztárok, mint David Bowie, Sly Stone, Cher, Elvis Presley és Elton John is ellátogattak Las Vegas-i rezidenciájukra.

Legenda születik

A sikersorozatnak az vetett véget, amikor Turner 1976-ban elhagyta Ike-ot, aki folyamatosan erőszakos volt vele, és meg is csalta. Viszont ekkor egy új korszak vette kezdetét, és megszületett egy igazi legenda.

Tina Turnert a Rolling Stone magazin beválogatta minden idők 100 legnagyobb énekese közé. Albumai mintegy 200 millió példányban keltek el világszerte, s a Guinness-rekordok Könyvébe is bekerült, ugyanis több koncertjegyet adott el, mint bármely más szólista a szórakoztatóipar történetében.