Meghalt a Kanadában élő, Kossuth-díjas magyar író, Kertész Ákos.

 

A Kanadai Magyar Hírlap számolt be a Facebook-oldalán a gyászhírről, miszerint Kertész Ákos, Kossuth-díjas magyar író elhunyt – vette észre a Hirklikk.
Kilencvenéves korában, szerdán meghalt a Makra és a Sikátor szerzője, a Kossuth-díjas Kertész Ákos – értesült a Magyar Hang kanadai forrásból.

Kertész Ákos 1932. július 18-án, Budapesten született zsidó családba, a holokausztot gyerekként élte túl. Később polgári származása miatt nem vették fel egyetemre, ezért tizenkét évig karosszérialakatosként dolgozott. Végül ösztöndíjjal elvégezte az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) magyar-népművelés szakát, majd közel harminc éven át a Mafilm dramaturgjaként, forgatókönyv- és dialógusírójaként dolgozott. Olyan tévéfilmek kötődnek a nevéhez, mint az 1970-es Üvegkalitka, az 1977-es Veri az ördög a feleségét és az 1979-es Aki mer, az nyer – írja a Magyar Hang.

A hatvanas évektől fogva jelentek meg kisregényei és elbeszélései, első regénye, az 1965-ös Sikátor rögtön átütő siker lett, amit fokozott az 1971-es Makra, ami máig a szerző legismertebb műve, 12 nyelvre fordították le, több mint 1,2 millió példányban fogyott el világszerte. 1994 és 1997 között az Élet és Irodalom című hetilap szerkesztője és főmunkatársa volt. A kilencvenes és a kétezres években olyan munkái jelentek meg, mint a Másnaposság, A nap utcai fiúk vagy A romazsaru.